Verspreiding van jodiumtabletten

Alle gezinnen met kinderen onder de 18 jaar in onze gemeente ontvangen in oktober jodiumtabletten. U ontvangt de tabletten van de Rijksoverheid, in een verzegeld kartonnen doosje met daarin 10 tabletten en een informatiebrochure. De jodiumtabletten zijn bedoeld voor het geval zich een kernongeval zou voordoen.

De Rijksoverheid wil dat Nederland zo goed mogelijk is voorbereid op een eventueel ongeval met een kernreactor. De kans op een kernongeval is zeer klein. Kernreactoren moeten aan strenge veiligheidseisen voldoen. Omdat kernongevallen zich niet aan landsgrenzen houden, heeft Nederland de zones aangepast waarbinnen mensen over jodiumtabletten moeten beschikken. Bij een kernongeval kan radioactief jodium vrijkomen. Jodiumtabletten voorkomen dat het lichaam radioactief jodium opneemt.

Inwoners jonger dan 18 jaar ontvangen jodiumtabletten

Onze gemeente ligt – hemelsbreed – binnen 100 km van de kerncentrales in Doel en Tihange in België. In onze gemeente ontvangen alle inwoners jonger dan 18 jaar jodiumtabletten. Zij ontvangen deze tabletten, omdat kinderen tot 18 jaar het kwetsbaarst zijn voor radioactief jodium. In totaal krijgen 1,2 miljoen huishoudens in Nederland de jodiumtabletten thuis.

Bent u zwanger?

Dan kunt u vanaf maandag 9 oktober jodiumtabletten kopen bij apotheek en drogisterij, tegen een adviesprijs van € 2,95. Hiermee kunt u uw ongeboren kind beschermen. Dit advies geldt voor zwangere vrouwen van alle leeftijden.

Verspreiding jodiumtabletten als voorzorgsmaatregel

Dat de overheid nu jodiumtabletten verspreidt, betekent niet dat er een grotere kans is op een kernongeval. De jodiumtabletten worden verspreid als voorzorgsmaatregel. Bewoners van bepaalde gebieden zijn dan beter voorbereid als zich een kernongeval zou voordoen.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.waaromkrijgikjodiumtabletten.nl of in de onderstaande infografiek en factsheet.

Heeft u vragen?

De jodiumtabletten worden verspreid door de Rijksoverheid. Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met Informatie Rijksoverheid op telefoonnummer 1400. Dit nummer is bereikbaar op werkdagen tussen 08.00 en 20.00 uur. U betaalt voor dit nummer alleen de gebruikelijke belkosten. U kunt ook contact opnemen via Whatsapp, tel. 06 5500 1400 of uw vraag stellen via Twitter @rijksoverheid.

Terug

Pagina opties